Att tänka på vid Merceces "Cognac Tvåtonsläder" 

 

"Cognac tvåtonsläder" eller "Natur Antik" är väldigt vanlig i Mercedes Oldtimern. Det är ett läder med en ockrafärgad bakgrund och mörkare, rödaktiga punkter på ytan. Ofta har de röda punkterna slitits bort i sitsen, ryggen och flankarna på förarsätet. Detta har orsakats av slitage, rengöring och underhåll. 

 


  

Bild 1 och 2: Tvåtonsfärgen syns väl - Bild 3: Allteftersom försvinner de röda punkterna.

Hos detta läder förändras dessutom nyansen pga slitage och solens strålar. Vissa läder blir mörkare, andra ljusare. Speciellt när vissa delar ska bytas ut, märks detta tydligt, då passar det nya lädret inte alls till det gamla. Ett perfekt resultat når bara fackmän som behärskar tekniken med tvåtonsnyanser och antingen bearbetar det gamla lädret och anpassar till det övriga, eller syr in vegetabiliskt garvat läder och färgar detta så att det inte syns att det är nytt. 

Inom vissa ramar kan man dock själv göra en liten uppfräschning av färgen. Gör då så här: 

De röda punkterna kan försvinna vid rengöringen eftersom de lätt löses upp. För det mesta räcker det att rengöra med en fuktig trasa. De områden där punkterna redan försvunnit kan rengöras med Leather Soap. De områden där punkterna fortfarande finns kvar kan avfettas med rengöringsbensin. Rengöringsbensin löser inte upp punkterna så lätt som vattenbaserade rengöringsmedel. 

Lädret kan bara bearbetas perfekt av fackmän. Man kan dock nå förbättringar med Leather Fresh utan att riskera att det blir försämrat. Det är dock ett mer komplicerat förfarande än vid enfärgade läder. 

Först appliceras den ljusa undre nyansen. Använd Leather Fresh specialfärg "Grundfärg MB Cognac Zweiton". Toningen måste appliceras jämnt över ytan. Försök inte att uppnå en fullständig täckning, utan bara en mer jämn infärgning. Appliceringen görs lättare om Leather Fresh torkas med en hårtork. Därefter måste den mörkare toningen appliceras. Till denna använder ni Leather Fresh F025 och en vanlig nagelborste. Förtunna denna toning med ca 10-20% vatten och häll blandningen i en flat skål. Doppa borsten i blandningen, skaka av dropparna och dutta på lädret för att få till punkter. Så länge som toningen inte torka kan ni utan problem ta bort misstag med en lätt fuktad trasa. Om färgningen skulle bli för intensiv, korrigera felet försiktigt med slippad för läder. 
Efter ytterligare en dag applicerar ni Leather Cream tunt och försiktigt. 


Rekommenderade produkter:

- Läder rengöringsbensin 250 ml
- Leather Care som innehåller Leather Soap och Leather Cream
- Leather Fresh grundnyans "Cognac Zweiton" 
- Leder Fresh F025 30 ml
- Slippad för läder

 

Lederpflege

Uppfräschning med Leather Fresh

 

Lederpflege
Även i Citroen DS från 1968 fanns det en liknande färgeffekt.