Information om textil och microfiber

 

textil1.jpgMöbelbeklädnad av textil och microfiber är ofta mycket bekvämt. De flesta textilier har en bra förmåga att snabbt anpassa temperatur efter våra kroppar samt bra aspiration av kroppsfuktighet.
Om du vill att din tygsoffa ska behålla sin sköna känsla och utseende se till att rengöra och impregnera. Slarvas det med detta kan följande hända:

Slitage & Noppor 

Lättare absorption av fläckar och vätska

Blekning av färger


 

textil2.jpgTextil är för det mesta vävt av antingen syntetiska, animaliska eller växtfiber. Textil kan delas in i två grupper: naturfiber och syntetiska fiber. Dessutom är många textilier ofta en blandning av flera fiber, som blandats för att nå önskad känsla och struktur. 

Microfiber framställs av syntetiska material.

 

 

 

Naturfiber

Ull Ullfibern är motståndskraftigt mot smuts tack vare sin uppbyggnad och sitt innehåll av lanolinfett. Ull blandas ofta med andra fiber för att få en blandning med bra egenskaper. 

Bomull Är mycket slitstarkt men har låg elasticitet. Bomull är bra på att absorbera fukt utan att kännas fuktig. Har mjuka fibrer som ger en behaglig känsla. Blandas ofta in i andra textilmaterial. Blir lätt skrynkligt.

Linne Blandas ibland in i andra material för att ge blankhet och struktur. Är smutsavvisande och mycket slitstarkt men blir lätt skrynkligt. 

 

Syntetiska fibrer 

Viskos Är framställt av cellulosafiber från trä. Används ofta tillsammans med bomull, ull eller bomull-polyesterblandningar. Är bra på att absorbera fuktighet. Ger ett fint fall i tyget. 

Polyester Används ofta tillsammans med bomull för att förbättra slitstyrkan. Tål slitage bra. Är dålig på att absorbera fukt. Polyester är noppningsbenäget. 

Microfiber framställs av syntetiska material. Är för det mesta en blandning av polyester och polyamid, men de tillverkas också i acryl och polypropylen. Priset är en bra indikator på kvaliteten. T ex innehåller de billigaste kvaliteterna ofta högre andel polyester. 
Polyamid Tål slitage bra. Är dåligt på att absorbera fuktighet. 
Acryl Är den syntetfiber som påminner mest om ull. En voluminös fiber som har bra isolerande egenskaper. Acryl är elastiskt och mjukt, men har svaga fiber. Har bra motståndskraft mot UV-strålar. Kan blandas med andra syntet- eller naturfiber.
 

 

textil3.jpg

 

För att en möbel i textil eller microfiber ska hålla sig fin längre rekommenderar vi regelbunden borttagning av lösa partiklar - skakning eller dammsugning beroende på vad stoppmaterialet tillåter. Vid behov, rengöring med Furniture & Carpet Shampoo skumtvätt, eller Total Clean. Därefter är det viktigt att åter impregnera med Universal Protector Textilskydd för att skydda möbeln mot friktionsskador, noppning, solblekning, fläckar och smuts. 

 

Har olyckan varit framme? Bra tips på fläckborttagning på möbler av textil och tyg: Fläckborttagning

 

 

 

 

 

Vad kan hända om jag inte rengör och skyddar min möbel i textil / microfiber?

 


textil4.jpgBlekning orsakad av solljus
Denna soffa var placerad i direkt solsken innanför ett fönster. Skadan kunde undvikits om placeringen valts med större omsorg, persienner dragits för samt om soffan impregnerats med en spray som innehåller solskydd i form av UV-filter. Direkt solljus bryter ner fibrerna mycket snabbt. De försvagas och dessutom bleks pigmenten. Vi kan naturligtvis inte stoppa denna process men vi kan fördröja den ordentligt. COLOURLOCKs produkter innehåller 11 olika UV-filter som skyddar i ljusspektrat 290 - 700 nanometer.

textil5.jpgHår och Hudfett-skada
Även möbler i textil och microfiber är känsliga för fett från hår och hud. Här har hudfett trängt in i fibrerna och orsakat en ful fläck. För att undvika dylika skador bör möbeln rengöras regelbundet och skyddas med en bra textil-spray som hindrar att det oönskade fettet tränger in i fibrerna.

 

Friktionsskada - noppigt säte i fåtölj

Här har sätet inte bara blivit noppigt p g a friktion det har även tagit till sig torrfällning av någon röd överfärgad textil6.jpgtextil. COLOURLOCKs Universal Protector Textilskydd minskar friktionen och gör textil mindre noppningsbenäget.

 

Torrfällning

Ljusa möbler ligger i farozonen när det gäller att suga åt sig färg från mörka färgsläppande material, t ex jeans eller mörka kuddar. Detta är inte ett fel på möbeln - utan felet ligger i att textilen som släppt färg är överfärgad.  

textil7.jpg

Slitageskada
När lös smuts blir liggande i möbler sliter vi på möbelns fibrer varje gång vi sätter oss i den. Genom regelbunden dammsugning/skakning tas smutspartiklar bort. Att två gånger per år rengöra med Total Clean eller Furniture Shampoo och därefter impregnera med Universal Protector Textilskydd gör att fibrernas fettbalans återställs och därmed minskar slitaget.